Recensies "Zelf je trouwringen maken" door At Brandenburg te Schoonhoven

Ariën; Op zaterdag 23 december hebben we bij At Brandenburg de workshop
"zelf je trouwringen maken" gevolgd. Liesbeth kwam tijdens het zoeken
voor een dagje uit voor onze verloving de site tegen op het internet.
We waren beide enthousiast en hebben gelijk gemaild voor meer
informatie.

Op 14 December hadden we met At een afspraak voor de voorbespreking.
Ter voorbereiding hierop hebben we allerlei boeken met trouwringen
doorgeworsteld om leuke ideeën op te doen. En ja hoor, we wisten wat
we wilden. We gingen vol goede moed naar Schoonhoven. ( leuk plaatsje
trouwens) Na kennismaking met At, een kop koffie en een koek gingen
we om de tafel zitten om onze ideeën te bespreken. We wilden graag wit
gouden ringen, maar we hadden de wildste verhalen gehoord over slijtage
en waren zelfs al over gestapt naar geel goud.
At legde ons uit waarin de verschillende materialen verschillen en deed de verhalen af als onzin.

Hij stelde ook voor om de folders aan de kant te leggen en vroeg ons
Wat we nou ècht wilden. Dit werkte goed en na een half uurtje hadden
we een ontwerp waar we heel tevreden mee waren. We wilden het liefst meteen aan de slag…

Liesbeth; Ja, en dat ontwerp leek totaal niet op ons eerste idee.
Ik dacht even dat het niet meer goed kwam toen At met allerlei modellen en ideeën
aankwam. Maar hij had wel gelijk. Als je de kans hebt moet je ook ècht
iets maken wat niemand heeft. En dus, vierkant! Geweldig, wat een idee!

Ik was blij dat Ariën zo enthousiast reageerde op de site van At en Marijke.
Het leek me eerst een beetje een meisjesdingetje. Maar, toen Ariën de
site zag en de foto's bekeek was hij ook helemaal om. Zelf alles doen. Het
leek ons onzinnig, maar ook wel heel gaaf om te doen.

23 December mochten we eindelijk aan het werk. We kregen de kans niet om het te verknallen.
Het zagen, solderen…Het zweet stond soms in mijn vingers.
Helemaal toen At vroeg of ik wel wist dat ik in goud zat te zagen (…)
Het was een superdag! We werden goed verwend met lekker eten en lekkers bij de koffie
en nog even wat napraten en drinken met At en Marijke.

Het enthousiasme van beide voor het vak en de sfeer die ze weten te creëren
heeft deze dag onvergetelijk gemaakt. Nadien is de steen gezet,
At en Marijke, Bedankt!!!  Ariën& Liesbeth

Tijdens de voorbespreking van ons ontwerp vertelde At al dat ons ontwerp een mooi resultaat zou opleveren, maar dat sommige bewerkingen misschien wat te ingewikkeld waren om zelf te doen. Het maken van de ringen zou daarom ook ietwat meer tijd in beslag nemen.

We waren op de dag waarop we de ringen maakten dan ook al vroeg in Schoonhoven Daar lagen ze dan, een plaatje witgoud en een paar strookjes geelgoud... Na een kopje koffie gingen we aan de slag... eerst de strookjes zagen en de definitieve dikte van de ringen bepalen. Het zagen kostte overigens meer tijd dan we van tevoren dachten.... en deed ons terugdenken aan dat geharrewar met een figuurzaag tijdens de handenarbeid-lessen op school vroeger.

Toen we twee strookjes goud hadden gezaagd, moesten ze de goede lengte krijgen (dan weet je ook meteen weer waarom je wiskunde hebt gehad). Toen ze de goede lengte hadden hebben we met de schuifmaat de precieze afmeting van de inkeping in de ringen afgetekend en daarna ook die inkepingen uitgezaagd.

Daarna begon het rond buigen van de ringen, beetje bij beetje en met name bij de inkeping erg voorzichtig. Nadat de ringen rond waren hebben we ze aan elkaar gesoldeerd. Vervolgens hebben we ze op een wortelvormige staaf precies op de juiste diameter en mooi rond geklopt. Daarna mochten we gaan schuren om de ringen glad te maken zodat het geelgoud er goed tegenaan kon worden gezet.

Tussendoor werden we steeds voorzien van koffie en thee en zelfs van een lekkere warme appelflap.

Toen konden we met het geelgoud aan de slag: Dat moest de juiste dikte en breedte krijgen en werd eerst gewalst en vervolgens door de trekbank gehaald. Toen hadden we een vierkant staafje met de juiste afmetingen.

We kregen van At een bon om lekker uitgebreid te gaan lunchen bij de bakker in Schoonhoven. Toen hadden we ook even de tijd om dat mooie plaatsje te bekijken... Na een lekkere lunch gingen we vol goede moed weer aan de slag.

Na het vierkante staafje gegloeid te hebben (om de spanningen van de trekbank eraf te halen) hebben we het staafje tot een strookje met de juiste breedte en dikte gewalst.

Van dat strookje hebben we twee stukjes afgezaagd die At rond heeft gebogen en vervolgens in de ringen heeft gezet. Daarna heeft hij van datzelfde strookje twee ringetjes gemaakt en die daarna tegen onze wit gouden ringen aan gesoldeerd.

Toen mochten we in At's "luxe kralendoos" de briljantjes uitzoeken die in Krista's ring zouden worden gezet. Wat een mooie glimmertjes allemaal (als het aan Krista had gelegen hadden ze er allemaal ingezeten)! Daarna hebben we zitten passen en meten met gouden kokertjes en briljantjes om te zien welke combinatie wel en niet binnen het gat in Krista's ring paste. Uiteindelijk zijn het er (maar) drie geworden.

Toen konden de ringen worden gepolijst en gegraveerd. Omdat het al redelijk laat was toen we zover waren, stelde At voor om de briljantjes door de zetter in Krista's ring te laten zetten en mochten we de ringen helaas nog niet mee naar huis nemen (we hadden wel een hele fotoverzameling om toch nog te kunnen zien hoe ze er ook weer uitzagen).

Na de vakantie konden we de ringen op gaan halen en over een paar dagen gaan ze voor goed om onze vingers.

Kortom, we hebben een ontzettend gezellige dag gehad, veel geleerd en weten nu wat er allemaal wel niet bij komt kijken om een ring te maken. Dankzij de goede en intensieve begeleiding van At hebben we veel zelf kunnen doen, maar zien onze ringen er super strak en professioneel uit.

At (en ook Marijke) ontzettend bedankt !

Krista & Björn


Hoewel we volgend jaar pas trouwen met een mooie ceremonie en een dik feest, trouwen we binnenkort voor de wet. Maar een jaar zonder symbool van verbonden zijn is ook zo wat. Dus zijn we ons gaan oriënteren op trouwringen via internet. Via via kwam ik de site van At tegen. Toen ik las dat je zelf je trouwringen kon maken, voelde ik me blij worden, want dit was wat ik wilde! Onze eigen trouwringen maken! Vlug Luc gevraagd wat hij er van vond. Gelukkig was hij was net zo enthousiast als ik. Ik heb meteen gemaild, om te vragen of er op korte termijn nog een plaats vrij was. Nou bleek er toevallig een workshopdag vrij te komen. Dus afgelopen dinsdag stonden wij om half negen op de stoep bij At!

Voor een voorbespreking was er door de korte termijn helaas geen tijd geweest. Wel hadden we al wat ideeën verzameld, maar als je daar zo zit en moet beslissen, is het wel heel lastig. Tenslotte draag je de ringen voor de rest van je leven.

Ons oorspronkelijke idee, iets richting Mokume, hadden we om de een of andere reden een beetje laten varen. Of misschien gewoon uit het oog verloren door alle andere ringen die we ook ok vonden. Terwijl ik At al wel gemaild had dat we dat mokume heel mooi vonden. Na veel gewik en geweeg, kwam At aan met het stuk goud wat hij de avond ervoor had bewerkt met diverse kleuren goud, in de richting van mokume. Hij wilde het ons niet opdringen want het mokume hadden we die morgen dus niet meer genoemd als favoriet. Maar hij was dus al met dat idee aan de slag gegaan. Luc en ik waren beiden enthousiast, en wisten meteen dat dit was wat we wilden! Voor At was dit ook een experiment, hij had zich er nog nooit eerder aan gewaagd, en hij was dus net zo blij als wij met deze beslissing.

We zijn supergoed ontvangen, en hebben een heel gezellige, keurig verzorgde, leuke, lollige, maar ook leerzame dag gehad. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat je als edelsmid geduld moet hebben (iets wat bij mij in niet al te grote mate aanwezig is). En Luc heeft geleerd dat het walsen van een plak goud goed is voor het kweken van spierballen. En samen zijn we er achter gekomen dat ons talent bij edelsmeden ligt in het kapot maken van zaagjes J

Veel technieken zijn aan bod gekomen: het smelten van verschillende soorten goud, walsen, zagen, buigen, hameren, solderen, vijlen, polijsten. Het meeste mochten we zelf doen, pas als het echt niet anders kon deed Ad het voor ons.

Voordat we het wisten waren onze ringen klaar. En mooi dat ze zijn geworden! Je kunt vanaf de binnenkant zien dat ze uit een en hetzelfde stuk goud zijn gesmeed, omdat daar een stuk goud zit wat in de ringen over loopt. De ringen horen dus echt bij elkaar. Verder zal niemand ooit op aarde dezelfde ringen dragen. Simpelweg omdat ze nooit hetzelfde stuk goud met al die schakeringen kunnen maken. En wat de ringen natuurlijk het meest bijzonder maakt, is dat ze zijn vervaardigd met ons eigen bloed, zweet en tranen (letterlijk)!

At, bedankt voor al je kennis/kunde, meedenken, geduld en bovenal ook gezelligheid! Wij zijn ‘verguld’ met onze ringen en zullen deze dag nooit vergeten!

Iris en Luc


Zelf trouwringen maken, was iets waar we geen van beiden ooit van gehoord hAtden. Tot we toevallig de website van At Brandenburg tegen kwamen.

Dit strookte gelijk met hetgene dat we zochten maar niet vonden, we hAtden namelijk al een en ander bekeken en toch vonden we niets waarvan we zeiden;
dit is 'm.

Op een vrijdagavond in januari hAtden we afgesproken om even kennis te maken en alvast een ontwerp op papier te zetten, uiteraard vakkundig begeleid door At, die ons ontving met een lekker kopje koffie en gebak.

We kregen algauw een beeld van de mogelijkheden van ons ontwerp, en het werd ons ook gauw duidelijk dat er heel wat meer bij komt kijken dan verwacht om "even" een trouwring te maken.

Na deze aangename kennismaking, hebben we dus ook gelijk een afspraak gemaakt om een paar weken later,
met de door ons gekozen materialen onze trouwringen te maken.

Zo gingen we dus een paar weken later aan de slag.

Gewapend met een goed humeur en begeleid door At, die alweer koffie, gebak en een gezonde dosis humor meegebracht hAt.

Na het vlug nog eens doornemen van het ontwerp zijn we begonnen met een reepje zilver te zagen en
na het breken van de nodige zaagjes, hebben we de structuur aangebracht door het zilver te verhitten.

Eenmaal de structuur erin, werd het reepje
geplooid om de ring te vormen.
Daarna zijn we doorgegaan met het polijsten van wat inmiddels de
zilveren ring geworden was.

Bij de ring van Annelies heeft At er hier nog een kastje opgezet om een edelsteentje, dat we een aantal weken eerder hAtden uitgezocht in te plaatsen.

Toen werd met de zilveren ringen een rubberen mal gemaakt, die een uurtje moest uitharden. Kwam het mooi uit dat dit rond lunchtijd was.

De lunch werd aangeboden door At in het pittoreske Schoonhoven, waar een wandeling zeker de moeite waard is.

Na de lunch was de mal voldoende uitgehard en maakte At deze open, de zilveren ringen kregen we gelijk mee.

De rubberen mallen werden volgegoten met was, en deze wasafdrukken vertrokken naar de gieterij om model te staan voor onze witgouden ringen.

Na een aantal weken moesten we dan terugkomen om de ringen af te werken.

Het zijn wat ons betreft juweeltjes geworden...

Bedankt At voor de medewerking naar "onze" onvergetelijke dag toe.

Edwig & Annelies


foto's van Linda en Hans:

We wilde in eerste instantie gewoon onze trouwringen uitzoeken bij een juwelier in de buurt, maar toevallig kwamen we de site van Zilverwerk tegen op het internet. We waren meteen erg enthousiast en hebben meteen een afspraak gemaakt.

Het ontwerpen van onze trouwringen was niet eenvoudig. Er zijn heel wat blaadjes doorheen gegaan. Uiteindelijk hadden we een ontwerp die helemaal naar onze zin was en op vrijdag 23 februari 2007 was het dan zover.

We gingen onze eigen trouwringen maken. We werden al vrij snel zelf aan het werk gezet (dit was natuurlijk ook het leukst om te doen). We moesten zagen, walsen, vijlen, buigen en vooral veel foto`s maken. Waar nodig hilep At ons uitstekend. Na een lange dag met een heerlijke lunch, veel indruk en uiteindelijk twee prachtige ringen gingen we voldaan naar huis. Nu nog wachten tot onze trouwdag in juni, dan kunnen we eindelijk onze zelf gemaakte ringen voor altijd om onze vinger dragen.

At, nogmaals bedankt voor de leuke dag. 

Dorothé en Ed

 

Naar de pagina Recensies

Voor vragen of reserveringen

0182 38 79 57 info@goudenzilverwerk.nl

Nadere informatie:

Duurzaam & Fairgold
Ringen in opdracht gemaakt
Kosten
Aanmelden
Nieuws
De bedrijfssite:
www.goudenzilverwerk.nl

Copyright ©2019 Zelf je trouwringen maken. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum