Recensies "Zelf je trouwringen maken" door At Brandenburg te Schoonhoven

Na 10 jaar huwelijk en niet 10 jaar niet kunnen slagen in het vinden van geschikte ringen was het maandag 14 juni 2010 zo ver. We gingen onze eigen relatieringen maken. Heerlijk rustig naar Schoonhoven gereden, omdat ’s middags het Nederlands elftal zijn eerste WK wedstrijd speelde, hadden veel mensen vrij genomen waardoor we gelukkig op tijd in Schoonhoven aankwamen.

We hadden twee weken eerder tijdens de ontwerpbespreking al met At besproken wat we in gedachten hadden. At heeft dit concreter vorm gegeven door voor te stellen dat we met drie soorten goud: wit, geel en rosé goud zouden gaan vlechten. Toen we binnenkwamen lagen de drie soorten goud al op de tafel te wachten, een gele en een witte draad en een blokje rosé goud. Tijdens het koffiedrinken blijf je er dan toch steeds naar kijken, is dit het nou echt, gaan we van die drie stukken 2 ringen maken…

Al vlot begon At uit te leggen wat er verder ging gebeuren, op naar de trekbank want van het achtkantige blokje rosé goud moest met behulp van de mallen een draad worden getrokken. Bij het vervormen ontstaat er spanning in het materiaal. Nadat het stukje één keer zo lang was geworden moest het worden gegloeid: dusdanig verhit zodat de moleculen weer naar de juiste vorm/plek terugkeerden. Dit diende al met al een keer of drie te gebeuren. Best spannend hoor zelf aan de trekbank en met de brander in de weer om te gloeien.

Tussen door even aan de koffie als het goud moest koelen. Na het trekken moesten de draden aan elkaar worden gesoldeerd, koelen en daarna begon het vlechten, getuige de foto valt dit niet mee hé Ellen, het goud is stugger dan je zou verwachten en je mag het natuurlijk niet breken. Na het vlechten eerst weer gloeien en koelen.

Nu werd de vlecht eerst recht getrokken op de trekbank, vierkant gewalst, daarna een paar keer plat geslagen en gewalst. At soldeerde vervolgens met zacht goud de laatste kiertjes en spleetjes dicht. En daarna moet de vlecht weer koelen.

We kregen van At een bon om in de lunchroom even verderop aan de Haven lekker te gaan lunchen, hier hebben we vervolgens heerlijk buiten in het zonnetje van genoten. Wat een geschenk, zo’n vrije zonnige maandag, die je schouder aan schouder werkend door kunt brengen.

Tijdens het eten bespraken we meteen de vlecht want hieruit zouden straks natuurlijk 2 ringen moeten worden gehaald. Het eerste deel was strakker gevlochten en al snel waren we het erover eens dat Marc, die hier de grootste inspanning aan had gegeven dit stuk in zijn ring zou krijgen en Ellen het tweede deel dat wat meer golf beweging (bergen en dalen) in zich heeft.

Toen we terugkwamen van de lunch vroeg At ons ook vrij snel of we al ideeën hadden over de verdeling , nou daar waren we dus direct klaar mee. Vervolgens heeft hij de vlecht nog een keer gesoldeerd omdat er nog een stukje open was en daarna mochten we berekenen hoe groot onze ringen moesten worden. Met de schuifmaat vervolgens de ringen uitgemeten en daarna de twee stukken uit de vlecht gezaagd, ieder z’n eigen stukje. Nu werden de stukjes gewalst in de breedte. En natuurlijk toen weer gegloeid en gekoeld.

Daarna hebben we zelf onze eigen ring gebogen. At heeft ze aan elkaar gesoldeerd. We mochten we ze zelf rond slaan met een speciale hamer op een conische staaf, Ellen vond dit heel eng om te doen. Vervolgens ging de ring op een speciaal apparaat om deze precies op maat te maken.

We waren blij verrast toen aan het eind bleek dat het toch mogelijk was om onze ontmoetingdag en ons woord in onze ringen te graveren. Dat was door het vechten eerst twijfelachtig.

Uiteindelijk werden de ringen rond een uur of vier door At gepolijst en we waren allebei heel erg onder de indruk van het resultaat en van de dag. Zo samen te werken deed ons weer beseffen hoe belangrijk het is om samen het leven te vieren.

Dat hebben we na afloop ook zeker gedaan samen met At en Marijke hebben we nog even heerlijk nagenoten van deze bijzondere dag waar we voor altijd deze twee prachtige herinneringen aan hebben overgehouden.

We hebben de ringen ‘s avonds in het bijzijn van onze dochters bij elkaar omgedaan. De dames waren er erg van onder de indruk.

At en Marijke heel erg bedankt voor dit mooie initiatief, hopelijk kunnen nog vele anderen genieten van jullie deskundige begeleiding en vakmanschap.

Ellen en Marc

Op 13 feb 2012 was het zover, wij gingen onze trouwringen maken. Nooit verwacht dat we zoveel zelf mochten doen.... Van een plat stukje palladium, zulke mooie ringen gemaakt.

Enige twijfel was er waar de diamantjes in de ring geplaatst werden, vandaar een zakje met zirkonia , en half afgemaakte ring mee naar de lunchroom ,om een idee te krijgen , wat nu het leukst zou staan... dat alleen al was al super.
Het was een super leuke dag, serieus aan het werk en een hoop gelachen met als eindresultaat 2 super mooie ringen, en een hoop leuke foto’s ( zie hier de begin foto en het eindresultaat) nieuwsgierig naar de overige foto’s , kom dan eens kijken bij At en Marijke, daar vind je een minifotoboekje van onze pronkstukken

groetjes Johann en Francien


Bijna 6 maanden voor onze trouwdag (21 mei 2010) zijn we een gezellige dag bij jullie geweest om onze trouwringen te maken.

Bij de ontwerpbespreking kwamen we er al achter dat het toch best lastig is om je wensen en ideeën te vertalen naar een draagbaar ontwerp. Met een beetje sturing van At kwamen we tot twee ontwerpen waar we allebei erg blij mee waren, en tot een verrassende materiaalkeuze. Nooit gedacht dat de combinatie roodgoud, palladium en zilver zo mooi kon zijn, zeker niet als je al jaren met geelgoud / witgoud in je hoofd rondloopt.

11 december 2009 zijn we dan aan de slag gegaan. Het was in een woord geweldig! We hebben gewalst, geknipt, gezaagd, gebogen, verhit, uitgetrokken, omgebogen, gehamerd en nog veel meer om van die platte stukjes metaal twee mooie ringen te maken. Sommige dingen zijn best zwaar; het knippen van een stukje goud kost verrassend veel kracht. Met het zagen voelden we ons terug op de basisschool in de handenarbeidklas J. De assistentie en sturing van At was erg positief: genoeg om te weten dat je met twee hele mooie ringen de deur uitgaat, maar subtiel genoeg zodat we wel het gevoel hadden het (bijna) helemaal zelf te doen.

Het laatste stukje, het solderen en graveren heeft At zelf gedaan. Toen nog even polijsten en wij liepen na een dag smeden de deur uit met ons doosje met inhoud.

Dat heeft een half jaar goed opgeborgen staan wachten, maar we hebben vaak genoeg even gespiekt en gepast, want ze waren toch erg mooi.

21 mei 2010 hebben we ze dan officieel om mogen doen. De reacties zijn erg positief. “Niet zo’n standaard setje ringen” “Wat leuk, die passen echt bij jullie”

Het mooiste is dat als we naar onze ringen kijken we niet alleen de herinnering hebben aan onze trouwdag, maar ook aan de workshopdag. Ook een dag die we samen beleefd hebben en waar wij met veel plezier op terug kijken!

Dank je wel At en Marijke!

Gerbrig en Huub


Unieke ringen

Omdat wij bij de juweliers met standaard trouwringen eigenlijk geen trouwring echt helemaal mooi vonden of dat we de damesring wel mooi vonden, maar de herenring niet (of andersom), besloten we zelf een ontwerp te maken. We waren eerder al bij de open dag van Zilverwerk geweest en hadden er een goed gevoel bij gekregen. Je eigen unieke trouwringen maken... dat is toch wel erg bijzonder. We hebben een aantal voorbeelden bekeken en konden toen ook goed zien dat de kwaliteit absoluut niet minder is dan een ‘fabrieksring’. Een afspraak voor de workshop was daarna snel gemaakt.

Op donderdagavond (datum) was het zover: we gingen ons eigen ontwerp met At bespreken. Zou het haalbaar zijn om ze precies zo te maken? Gelukkig kregen we al snel die bevestiging en gingen we aan de slag met het kiezen van materialen, de vingermaat opnemen, breedte van de ring bepalen en een prijsopgave. Een klein uurtje later gingen we helemaal enthousiast naar huis.

Twee weken later zaten we met verse koffie aan 1 van de werkbanken bij At. Allebei waren we erg benieuwd hoe het allemaal in z’n werk zou gaan. We zagen de plakjes palladium en zilver al liggen en konden ons toen nog niet voorstellen dat dat ‘s middags 2 mooie trouwringen zouden zijn. Maar niets was minder waar. Na een aantal uren, onder deskundige begeleiding van At, gerekend, gemeten, gesneden, gewalst, gezaagd, gevijld, gebogen, gelast en geschuurd te hebben, lagen er twee voorwerpen die al erg op onze trouwringen begonnen te lijken. Bij al deze bewerkingen was het ombuigen wel het mooiste moment, omdat toen beetje bij beetje een strookje metaal ineens een ring werd. Onder al dit werk werd de inwendige mens ook prima verzorgd, want regelmatig was er een koffie/thee pauze (met heerlijke appelflappen!) en mochten we bij de plaatselijke bakker lekker lunchen.

Op het laatst heeft At het werk overgenomen, omdat er toen echt niets meer mis mocht gaan. De ringen werden gepolijst en gegraveerd. Omdat in de damesring nog een steentje zou worden geplaatst en At dit laat doen door iemand die hierin gespecialiseerd is, konden we de ringen een paar weken later ophalen. Een spannend moment brak aan toen we het ringendoosje openden.... maar ze waren precies zo geworden als we bij ons ontwerp in gedachten hadden!

Jan & Marjan - getrouwd op 2 juli 2010

Beste At,

Op mijn verjaardag 2 jaar geleden kreeg ik een workshop zilveren ringen maken cadeau van mijn schoonmoeder. Hetzelfde jaar vroeg mijn vriend mij ten huwelijk en leek het ons een erg leuk idee om de bon om te wisselen voor de workshop samen trouwringen smeden. Op mijn volgende verjaardag, 15 januari 2010, was het zover, nadat we een week eerder een heel fijne ontwerp bespreking hebben gehad waarbij je onze wensen in een prachtig ontwerp wist om te zetten.

Het was een prachtige dag. We vroegen of er ook andere stellen kwamen, maar je zei dat je de handen vol zou hebben aan ons. Dat klopte! De gestileerde 'w' als gouddraadje zorgde voor wat zweetdruppeltjes, omdat het gouddraadje steeds brak. Gelukkig wist jij alles in goede banen te leiden en zijn we erg blij met het resultaat. De lunch tussen de middag en de appelflap waren erg lekker.
Al met al was het een geweldige dag waar we met veel plezier op terugkijken.
Ook kijken we dagelijks met veel plezier naar onze ringen.

Heel erg bedankt. Hartelijke groeten,

Willem en Sieneke Terpstra

Naar de pagina Recensies

Voor vragen of reserveringen

0182 38 79 57 info@goudenzilverwerk.nl

Nadere informatie:

Duurzaam & Fairgold
Ringen in opdracht gemaakt
Kosten
Aanmelden
Nieuws
De bedrijfssite:
www.goudenzilverwerk.nl

Copyright ©2019 Zelf je trouwringen maken. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum