Recensies "Zelf je trouwringen maken" door At Brandenburg te Schoonhoven

In alle vroegte stonden wij op om een trein te halen. Die trein bracht ons naar een busstation alwaar wij de bus namen richting Schoonhoven: De edelsmeden stad van Nederland.

Wij gingen daar niet zo maar naar toe. Er stond ons een groot avontuur te wachten. Na een korte wandeling door het rustieke dorpje was daar de plek waar wij twee weken eerder ook al waren geweest. Toen waren het alleen nog plannen op papier, nu zou het dan echt gebeuren.

Het was twee maanden eerder dat wij op zoek gingen naar ringen voor onze bruiloft. De ringen die we in de etalages zagen wisten ons maar kort te boeien. Vrienden van ons vertelden dat zijn hun ringen zelf hadden ontworpen en ze door een edelsmid hadden laten maken. Op zoek naar zo'n edelsmid, kwamen wij de website van At tegen. Hierop lazen wij dat we ook zelf onze ringen konden maken. Eerst hadden wij onze bedenkingen. Zouden wij dat wel kunnen? Worden onze ringen dan wel mooi? Na de recensies en foto's gezien te hebben kregen wij moed en hebben wij toch de telefoon gepakt.

Een vriendelijke man antwoordde en wij maakten een afspraak om ons ontwerp te bespreken. Op de desbetreffende dag ontving At ons in zijn werkplaats. Terwijl wij ons ontwerp presenteerden vulde At ons goed aan en vertelde wat de mogelijkheden waren. Zo wist At onze bedenkingen weg te nemen. Vol vertrouwen gingen wij weg.

De bel aan de deur kondigde onze komst aan. At deed open en verwelkomde ons met thee en koffie. Nadat wij ons moed hadden ingedronken konden wij beginnen. Wij stonden constant onder de kundige begeleiding van At. Gelukkig was er erg veel ruimte om zelf te werken. Het was een intensief proces van teken, gutsen, snijden, kopiëren, zagen, solderen, buigen, vijlen, polijsten en passen. Na elk van deze processen werden de stukken metaal waar wij mee waren begonnen steeds meer de ringen die wij hadden ontworpen. Het moment waarop je het idee wat je samen hebt bedacht aan je hand schuift is ontzettend magisch. Een moment om nooit meer te vergeten. Marlies en Daan


Woensdag 25 april hebben wij samen met jou onze trouwringen gemaakt. Een tip van een vriendin van ons, wat we ook iedereen inmiddels aanbevelen. Wij vonden het zoveel leuker om er zelf mee bezig te zijn en het hele proces te zien van het tot stand komen van de ringen, in plaats van ze gewoon uit een boekje of etalage te kopen. Het is nu echt iets speciaals, we hebben iets unieks. Iedereen keek ons op de bruiloft, 25 juni 2009, dan ook gek aan toen we vertelden dat we de ringen met jouw hulp zelf hebben gemaakt. Niet alleen onze trouwdag was een feest, maar ook de aanloop er naar toe met alle leuke momenten die we er voor hebben gehad.

Philip en Tamara ArtsWij zijn in eerste instantie op zoek gegaan naar ringen die ons aanstaarde vanuit de etalage. Zelfs een aantal ringen gepast, maar vonden niet de ringen die bij ons pasten. Hierdoor wel een aantal ideeën opgedaan wat wij dan leuk zouden vinden.

Door op internet rond te neuzen, kwamen wij op de site van At terecht. Dit sprak ons direct aan en hebben een afspraak gemaakt om te kijken in de winkel/werkplaats.
Marijke liet ons foto's zien van ringen die eerder gemaakt waren.
Vol overtuiging hebben wij ons opgegeven voor de workshop en………

het was een fantastische en bijzondere dag!

Het was spannend om een begin te maken met het plaatje goud. Eerst de breedte maat opnemen en daarna met een zaagje een reepje eraf zagen. Eerst wat krampachtig, maar uiteindelijk lukte het om redelijk ontspannen te zagen.
Na het veilen kwam er wiskunde aan te pas! Hoe reken je nou uit hoeveel centimeter je nodig hebt om de diameter te krijgen voor je ring?!
De wiskunde was bij ons allebei ver weg gezakt, maar met de hulp van At kwamen we er gelukkig toch nog uit.

Beetje bij beetje zie je de ringen tot stand komen. Ongelooflijk om te zien wat je allemaal met goud kan doen en hoeveel we zelf hebben kunnen doen. Het was leuk om zelf te zagen, veilen, verhitten, buigen, op de juiste maat maken met een hamer, walsen, enz.

At heeft de ringen mooi gepolijst en direct gegraveerd. Wij zijn heel blij met onze ringen en met de leuke dag die we hebben gehad. Het was een gezellige en goede samenwerking met At en zijn verwend met lekkers bij de koffie door Marijke!

Chantal en Wouter


Zagen, veilen, schuren, meppen en een schitterend resultaat!

We hadden onze trouwringen van Erik zijn ouders cadeau gekregen; we moesten ze alleen nog wel zelf maken. Wel een raar idee, zelf je trouwringen maken. Je weet niet precies wat je erbij moet voorstellen en in hoeverre je ze ook écht zelf maakt. Maar dit originele cadeau bleek een fantastische dag, met een nog mooier resultaat!

Na onze ontwerpbespreking waren we thuis aan de slag gegaan met ons huiswerk wat we van At hadden gekregen. We wilden graag ringen van wit- en geelgoud met een dynamisch effect erin. Al snel na wat vergrote prototypes van papier kwamen we op een mooie optie uit: ringen met in elk een drietal openingen in de vorm van een golf.

De dag van het ringen maken was aangebroken. Met onze prototypes lopen we de winkel/werkruimte van At binnen. Zonder enig idee wat ons precies te wachten staat en ons afvragende of dat de ringen er ook uiteindelijk zo uit komen te zien. Een hartelijk welkom volgt.

Na het uitleggen van ons idee, begint At met een tekening op papier te maken met hoe de verschillende plaatjes wit- en geelgoud gezaagd moeten gaan worden. Deze zaagsnede wordt op een doorzichtig stuk dicht plastic ingekerfd. Vervolgens moeten we twee stukken wit- en geelgoud afknippen. Dan kom je erachter dat goud nog best stevig is, maar met je volledige gewicht aan het apparaat gaan hangen doet de klus wel klaren.

We verplaatsen ons naar boven waar het apparaat staat welke de zojuist in plastic gekerfde zaagsnede 3x kan verkleinen en overtekenen op de afgeknipte reepjes goud.
Na eerst oefenen op een reepje zink en messing tekenden we de zaagsnede m.b.v. dit apparaat op de reepjes wit- en geelgoud.

Een korte koffiepauze volgt, tesamen met een warme appelflap, verzorgd door Marijke. Lekker!

Weer beneden in de werkplaats moesten we de reepjes goud precies over de getekende zaagsnede afzagen. Uiteraard eerst maar eens oefenen op het reepje messing, maar vervolgens toch beginnen met het zagen in het goud. Lieke in het geelgoud, Erik in het witgoud. Wel een vreemd idee dat je het in je hoofd haalt om in goud te gaan zagen, maar ja, het blijft natuurlijk metaalbewerking.
In eerste instantie ben je bang dat je compleet verkeerd zaagt, maar uiteindelijk lukt het ons allebei om toch twee mooi afgezaagde stukjes af te leveren.
Een beetje spannend wordt het wel als blijkt dat er iets niet klopt: De delen voor de ring van Lieke passen niet goed op elkaar. Maar na wat bijtekenen en bijzagen was dit probleem ook zo weer opgelost!

Na het verhitten van de gezaagde stukjes goud en het weken in zwavelzuur moesten de stukjes wat meer op een ring gaan lijken; we mochten ze gaan buigen. Aangezien het goud wil gaan buigen op het smalste stuk was het een lastige klus om de ringen dusdanig te buigen dat ze enigszins rond werden. Maar met de deskundige hulp van At hadden we een 4-tal enigszins ronde plaatjes welke we aan elkaar konden gaan solderen.

Omdat de ringen wat langer in het zwavelzuur moesten weken kregen we van At een tegoedbon voor een nabijgelegen lunchroom en hadden we mooi even tijd om te gaan genieten van een lekkere lunch.

Weer teruggekeerd van de lunch is At al druk bezig de gesoldeerde plaatjes goed rond te slaan, dus gewoon "meppen met de hamer". (maar dan wel deskundig meppen!) Tevens gaan de ringen onder een soort van 'heipaal' zodat ze ook van de onderkant vlak worden.

Vervolgens is het onze taak om de zaagsneden mooi af te werken d.m.v. een tweetal veilen. At schuurt ze vervolgens met een machine. De verschillende ringdelen beginnen er al mooi en strak uit te zien!

Na het veilen en schuren aan ons de taak te bepalen waar we precies de verschillende ringdelen gesoldeerd willen hebben. Wordt het een grote golf, een kleine, of iets ertussenin? Door dit passen, meten en bekijken begin je al meer een voorstelling te maken van hoe ze er uiteindelijk uit komen te zien.
We kijken toe hoe At de twee delen tot één ring aan elkaar soldeert. We vertrouwen volledig op At, maar de ring hoeft maar een klein beetje te verschuiven en hij wordt compleet anders als hoe we hem wilde hebben, dus een beetje spannend is het wel.

Na het solderen moeten ze weer even in het zwavelzuur badje waarna we de randen mogen gaan veilen. Deze moeten uiteraard niet te stroef en scherp zijn zodat de ring gemakkelijk om je vinger heen schuift. At schuurt ze vervolgens aan de binnenkant weer op en aan de buitenkant worden alle oneffenheden afgeveild.

Onze namen en de datum worden in de ringen gegraveerd. Dit was goed passen en meten, want door de verschillende openingen werd de ruimte om tekst kwijt te kunnen natuurlijk een stuk kleiner.
De ringen zagen er nu al prachtig uit, maar na het polijsten werden ze echt fenomenaal schitterend!

Na nog even wat gedronken te hebben gingen we naar huis met een tweetal schitterende ringen die precies op het eerder gemaakte prototype leken.

At bedankt, voor de geweldige, gezellige en ontzettend leuke dag en natuurlijk ook voor het schitterende resultaat! We hebben er enorm van genoten,

Lieke en Erik

Foto's van Alida en Danny:

Recensie van Diana en Karim:

Het ringen maken was echt helemaal leuk: een geweldige belevenis en een prachtig resultaat.

Vanaf het moment dat wij elkaar beter leerde kennen en gingen nadenken over onze toekomst kwam het idee naar voren van het zelf ringen maken. In amsterdam zat er in der tijd (dan praat ik over 1997-1998) een school voor edelsmeden in het sierraad, maar deze school bestaat niet meer en zo kwamen wij via-via bij At Brandenburg terecht.
We hadden niet echt een idee over hoe onze ringen eruit moesten gaan zien. Wel zouden we het leuk vinden om met meerdere soorten goud te werken.
Voorafgaand aan het ringen maken tijdens de ontwerpbespeking kwam naar voren dat we allebei vierkante ringen mooier vonden dan ronde ringen. Ook was het mogelijk om de verschillende soorten goud als het waren te mengen, als een soort mokume: het was wel (ook voor At) een soort experiment.

Tussen de ontwerpbespreking en het ringen maken zat ongeveer 2 weken.
Op vrijdag 13 februari was het eindelijk zover we gingen onze ringen maken. Vanuit Amsterdam met de trein en de bus naar Schoonhoven.

At was al druk bezig, met het maken van een proef stukje.
We zijn meteen begonnen. We hadden niet verwacht dat er zoveel bij zou komen kijken en dat we zoveel zelf konden doen.
We begonnen met het goud knippen, het op elkaar smelten (solderen) en het stukje goud heel vaak in een badjes onderdompelen.
Vervolgens toen de drie kleuren goud aan elkaar vast zaten werd het plat gewalsd afgewisseld door het warm te laten worden en het weer in bad te doen.
Uiteindelijk mochten we het blokje in twee plakjes zagen. Weer werden de stukjes goud verwarmd en gingen ze in het badje. Het is echt geweldig om te zien dat het langzamerhand echt ringen worden.

Tussen de bedrijven door werden we geweldig verwend. Rond 10:30 uur kwam de vrouw van At met zelfgemaakte appelflappen binnen en rond 13:00 uur hebben we heerlijk mogen lunchen in de lunchroom van Schoonhoven.
Aan het eind van de dag waren de ringen af. Het resultaat is prachtig en het bijzondere gevoel wat we erbij hebben -het idee dat we elkaars ringen hebben gemaakt - is onbeschrijvelijk.
We trouwen 4 april aanstaande en de ringen liggen nu nog in de kast, maar weten weten zeker dat we de ringen met heel veel plezier gaan dragen.

At: heel erg bedankt, het was geweldig.
Karim & Diana

 

Naar de pagina Recensies

Voor vragen of reserveringen

0182 38 79 57 info@goudenzilverwerk.nl

Nadere informatie:

Duurzaam & Fairgold
Ringen in opdracht gemaakt
Kosten
Aanmelden
Nieuws
De bedrijfssite:
www.goudenzilverwerk.nl

Copyright ©2019 Zelf je trouwringen maken. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum