Recensies "Zelf je trouwringen maken" door At Brandenburg te Schoonhoven

Beste At, Het is vrijdag...grijs en zonneschijn. Een regenboog. We rijden door de eindeloze weilanden richting Schoonhoven. De stad van het zilver....in het centrum, aan de gracht, op een piepklein parkeerhaventje zetten we de auto neer.

Nummer 70 A...we stappen een oud gebouw binnen. Het werk van At glanst ons tegemoet. Dan gaat de deur open en lopen we een bijzondere plek binnen. Een mooi oud gebouw met aandacht en gevoel voor het "mooie oude" verbouwd. Het ruikt apart. Geraspt edelmetaal...hout...leer. Mooie grote tafels waar aan gewerkt kan worden. Gewerkt, ja, als je binnen komt, krijg je gelijk zin om aan de slag te gaan.

Het materiaal door je onhandige vingers te laten glijden. Onwennig aan het edelmetaal zagen, vijlen, tikken, vegen, knijpen, vijlen, schuren....het oog van de meester is scherp, zijn handen volgen feilloos de lijnen die uit onze hoofden kwamen en die hij vertaalde naar dat mooie symbool. Ons symbool, onze ringen....langzaam krijgen ze vorm. Stapje voor stapje. Steeds weer met aandacht. Niet alleen voor het materiaal , niet alleen voor het ambacht zo lijkt het. Maar ook voor ons. Wie wij zijn en met welke ringen wij naar huis moeten gaan.

Het is een genot om At aan het werk te zien. Precieze bewegingen, zijn vakmanschap voor onze ringen, het materiaal, de vormen, het ambacht. Rustig. Vol vertrouwen geven we hem iets in handen wat voor ons zoveel betekent.

Het is een genot om mijn aanstaande man (god wat klinkt dat stom, maar wat is ie heerlijk, die man) te zien werken aan onze ringen. Ook het maken doen we op onze manier. Het is een genot om zelf aan het werk te zijn. De ringen hun vorm te zien krijgen onder je vingers. Ik heb genoten van het vakmanschap, de aandacht...ja...de aandacht voor alles: voor het werk, voor het materiaal, voor het delen van kleine stukjes van zijn kennis...aandacht voor ons en voor wie wij zijn.

Aandacht voor schoonheid en zorgdragen dat je zelf goede eigen keuzes maakt... Ja, Aandacht. Bijzonder. Bijzondere plek, bijzondere man, bijzondere dag en bijzonder mooie ringen. Bedankt! Het ga jullie goed.

Ernesto en Nimca

 "Weten jullie zeker dat dit het wordt?" vraagt At nogmaals. " Ja we weten het zeker." "Maar het wordt wel een enorme klus, die veel tijd en dus geld kost." zegt At nog voor de zekerheid. "Ja, we weten het heel zeker. Dit wordt onze trouwring."

Het is ongeveer lente 2008 als we op zoek gaan naar onze trouwringen. We wilden geen standaard ringen, dat past niet bij ons. Maar wat dan… Op het internet stuitten we op de workshop van At Brandenburg "je eigen trouwringen maken" en meteen wisten we: dit gaat het worden. Dus bij Marijke snel de data vastgelegd voor de voorbespreking en de workshop.

Thuis hadden we al nagedacht over het ontwerp. Het idee was om onze voornamen te verwerken in de ring. Hoe wisten we alleen nog niet. Op naar Schoonhoven dus voor de voorbespreking.

Onder het genot van heerlijke choco koffiebonen (alleen dat zou al een reden zijn om nog een aantal workshops te volgen) legden we ons idee voor aan At die direct ging tekenen. Niet veel later lag het ontwerp voor onze trouwring voor ons. Onze voornamen waren samengesmolten tot "Patcha" dat in sierlijke letters aan elkaar was geschreven. Een blik naar elkaar was voldoende, dit was het helemaal. In alle twee de ringen hetzelfde ontwerp. En hoewel At ons nog van gedachten probeerden te laten wisselen waren wij overtuigd.

Twee weken later was het zover; we gaan onze eigen trouwringen maken. Omdat er 's morgens nog een workshop was werden we eerst bijgestaan door XXXX. Nadat we onze goudplaatjes gesneden en gewalst hadden (en Patrick in het verband hadden gelegd wegens een snee); was het voor wat training. Patcha werd in een plaat zilver gegraveerd en de figuurzagen gepakt. De ochtend lang zwoegen we op de bochtjes en hoekjes totdat we het aardig onder de knie hebben.

Dan is het tijd voor het echte werk. We gaan zagen in het goud. Een enorme klus die we even onderbreken voor een heerlijke lunch. 's Middags neemt At de begeleiding over en met zijn drieën werken we hard door. En lachen we heel wat af want naast een echte vakman heeft At ook hele goede humor. (en heel veel muziekkennis).

Uiteindelijk is het begin van de avond wanneer we onze ringen om kunnen schuiven. Moe maar voldaan keren we terug naar huis en kunnen we het niet laten om de ringen nog een paar keer te bekijken. Dan gaan ze de kast in om ze vol trots op 28 november 2008 tijdens onze trouwdag definitief om te doen.

At en Marijke ontzettend bedankt voor alles. Jullie vakkennis en gastvrijheid zijn ongekend, evenals jullie humor. Wij hebben heel erg ge noten van de workshop en zijn ontzettend blij met onze bijzondere trouwringen. Unieke, zelfgemaakte trouwringen; daar kan niets tegenop.

We wensen jullie heel veel succes in jullie nieuwe pand en met alle workshops. En hopelijk nog een keer tot ziens.

Groeten Chantal en Patrick de Geus

Vrijdag 29 augustus 2008 was een mooie dag. De zon scheen, en we waren vrolijk.
Over twee weken zouden we trouwen, na 25 jaar samenzijn. En nu gingen we naar Schoonhoven voor een workshop 'Ringen maken'. Zelf je trouwring maken, wat een prachtig idee. Romantisch ook.
Klokslag 9 uur belden we aan bij Zilverwerk. Een man in een witte jas deed open. Normaal worden we zenuwachtig van een man in een witte jas, want die gaat ons opereren of injecteren of iets anders met ons doen waar heel veel bloed bij komt. Maar deze man oogde vriendelijk, en we gingen zonder zenuwen en nieuwsgierig het eeuwenoude pand binnen.
De man stelde zich voor als At. Hij leidde ons naar boven, waar zijn collega al aan het werk was met een ander aankomend bruidspaar.

Van tevoren hadden we bedacht, wat we zouden doen als de ringen zouden mislukken. Stel dat je zo onhandig bent, dat je er niks van brouwt. Wat dan? Dan zouden we naar de Hema gaan om een paar eenvoudige ringetjes te kopen. Misschien wat sneu, maar geen ramp.

Deze angst was totaal overbodig. Op uiterst deskundige wijze slaagde At er in om ons een paar schitterende ringen te laten maken. Na iets minder dan vier uur kregen we een zwart fluwelen doosje mee, waarin onze ringen lagen te flonkeren. Wat je noemt, vakwerk.
Het meemaken van het hele proces was al prachtig. Je begint met een plaatje zilver en via meten, zagen, buigen en solderen tot graveren, slijpen en vijlen kom je tot een professioneel resultaat. En daarbij zaten we genoeglijk te praten over de goudsmidgeschiedenis van Schoonhoven en van alles en nog wat. Koffie met een appelflap erbij, wat wil een mens nog meer.

We waren blij, dat we een vrij eenvoudig ontwerp hadden gekozen. Een brede binnenring met hamerslag staat voor het verleden dat we samen al hebben, een ongeschonden zilverdraad als buitenring staat voor de nog onontgonnen toekomst.

At, we danken je nogmaals voor de gezelligheid, je onderhoudendheid, je deskundige leermeesterschap en natuurlijk het perfecte resultaat. Op onze trouwdag hebben de ringen gestraald, net als wijzelf.

Yet Wagenaar en Jan Laan


En dan is het moment daar; je bent ten huwelijk gevraagd en dan volgen de vele voorbereidingen. Trouwringen horen erbij maar wij wilden nu net even iets anders dan gewoon naar een juwelier stappen en daar iets uitzoeken. Van onze (schoon) moeder kregen we de tip om eens langs de atelier van At Brandenburg te gaan.

Zo gezegd, zo gedaan. Na een kort, maar interessant gesprek met Marijke al snel een afspraak gemaakt. De ontwerpbespreking was 11 juni 2008. Uiteraard hadden we al uitgebreid op internet gezocht naar wat we wilden qua ontwerp, want zo creatief zijn we zelf ook niet! Het moest iets aparts worden, iets voor ons samen. Uit het gesprek kwam al snel een ruw ontwerp wat At in een mum van tijd klaar had. Dit was het wat wij voor ogen hadden. Na een kop koffie, het opnemen van onze ringmaat, uitleg wat er allemaal gaat gebeuren en hoe de dag eruit zal zien gingen wij enthousiast naar huis.

24 juni 2008 om 09:00 uur was het dan zover. Het was een zeer mooie en warme dag. Het is sowieso al lekker dat je een dag voor je hebt waarvan je zelf niet weet hoe het afloopt. Is weer eens wat anders dan een dag werken! Na een vriendelijk ontvangst, een kleine rondleiding door het atelier, een kop koffie (vele zullen er nog volgen) was het dan echt zo ver.

Allereerst gingen we het (wit) goud zagen, toen gingen we het walsen (verlengen van de goudstaaf). Daarna gingen we het goud kristalliseren (warm maken om de structuur goed te krijgen). Om een lang "technisch" verhaal kort te maken; we gingen het goud in het zuur leggen, walsen ,kristalliseren, zuren, op maat trekken (ca. 2 mm), kristalliseren, zuren, recht maken van de staven, zagen en vijlen.

Na een lekkere kop koffie met een warme appelflap kwam het hoofdrekenen aan de pas (ja, ook dit hoort erbij….). Als je bij At ringen gaat maken moet je wel weten wat pi, diameter en omtrek is want anders ga je de mist in. Gelukkig hebben we de rekenmachine nog (en At)!

Nu het solderen; na voordoen van At en de nadrukkelijke opdracht de soldeer brander weg te halen van de ringen zodra hij "weg" riep, gingen we solderen. Met een zachte en harde hamer sloegen we de staven op maat, daarna nog een keer solderen.
Na een heerlijke ochtend 'werken' kregen we van At een lunchbon bij Bakkerij Brokking in Schoonhoven. Het was een hele mooie dag dus we zaten heerlijk buiten in het zonnetje te genieten van onze lunch. Zo vaak lunchen we niet in onze 'eigen' stad.

We gingen weer rond en gezond richting het atelier.
Met een speciale buigtang werd voorzichtig begonnen van het rechte staafje goud een ring te maken. De ringen kwamen steeds meer in de vorm welke we hadden uitgekozen. We moesten nog wat rond en strak vijlen maar het waren nu al 'onze' ringen!
Voornamelijk At heeft ons geholpen met het schuren en glad maken maken van de ringen. Hierna moesten onze namen en trouwdatum nog in de ringen komen. Het ingraveren heeft At ook voor z'n rekening genomen.

Nadat we de ringen een schoonmaak bad hadden gegeven ging At de ringen polijsten.
Hierdoor gingen de ringen steeds meer glimmen en werden het echte SUPER MOOIE ringen.
Ik (Marian) had echt geen idee of ik wel zo "technisch" zou zijn om een mooie ring te vervaardigen. Spannend was het dus wel. Uit alles is te merken dat At echt een vakdocent is, je hoeft je dan ook zeker geen zorgen te maken dat je de ringen verknalt. Om 16.30 waren de ringen klaar en zijn wij super trots dat het ons toch maar gelukt is!!
Al met al was het een superdag.
De foto's de we naderhand ontvingen, een kaartje met onze trouwdag. Dit alles maakt het dat we mooie herinneringen hebben aan de workshop!

Gijsbert en Marian


Mijn moeder heeft de workshop op internet gevonden en dacht gelijk dat het iets voor Verona en mij zou zijn. Wat een geweldig idee voor een huwelijkscadeau!
En wat cool om het zelf te gaan doen in plaats van standaard trouwringen te kopen!

De eerste kennismaking in Schoonhoven was zeer prettig. Informeel, interessant en vooral ook zeer persoonlijk. Het maken van een ontwerp werd het huiswerk nadat wij er eigenlijk al snel over uit waren dat At een prima idee had geopperd. Terug naar huis en ermee aan de slag, dat is nog eens leuk huiswerk!

Het idee kon helemaal uitgevoerd worden op de dag dat we aan de slag gingen. Wij bepaalden de breedte voor beide ringen en hebben de stroken Paladium vervolgens op onze manier door midden gezaagd. Met twee smalle en twee brede delen hebben wij twee nieuwe combinaties gemaakt. Om de damesring niet te breed te laten worden is het brede gedeelte iets aangepast.

Het symbolische van elke ring met een smal en breed gedeelte (van hem en haar) en daarnaast de hamerslag op het smalle gedeelte en het strakke gepolijste op het brede deel maken het echt onze trouwringen! En het speelse motief van de openingen is uniek en zelfs niet hetzelfde in onze ringen. Verona heeft daarnaast nog gekozen voor een fraaie rozekwarts als symbool voor haar zoon Noa, een edelsteen passend bij zijn sterrenbeeld.

Om het helemaal zelf te snijden, walsen, infresen, zagen, solderen, buigen, schuren et cetera is echt super! Het was zo leuk om te doen en zo bijzonder dat wij het echt iedereen aan kunnen bevelen. Een enorme meerwaarde! En de reacties na het huwelijk zijn er ook echt naar, iedereen is laaiend enthousiast over het resultaat maar ook zeker over het feit dat wij alles zelf gedaan hebben (onder deskundige leiding), helemaal top!

Björn en Verona

Naar de pagina Recensies

Voor vragen of reserveringen

0182 38 79 57 info@goudenzilverwerk.nl

Nadere informatie:

Duurzaam & Fairgold
Ringen in opdracht gemaakt
Kosten
Aanmelden
Nieuws
De bedrijfssite:
www.goudenzilverwerk.nl

Copyright ©2019 Zelf je trouwringen maken. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum