Recensies "Zelf je trouwringen maken" door At Brandenburg te Schoonhoven

Tijdens het zoeken naar een leuk cadeau voor ons 10-jarig huwelijk ontdekten we de website van At Brandenburg.
Het zelf maken van ringen, in ons geval dus eigenlijk trouwringen met 10 jaar "vertraging", sprak ons erg aan en geeft je de mogelijkheid iets bijzonders en persoonlijks voor elkaar te maken.

De keuze van het model ring was erg moeilijk, je weet niet wat er wel of niet mogelijk is en hebt al snel de indruk dat je zelf niet zomaar zo'n mooie, bijzondere ring kunt maken. Op een avond hebben we samen met At zitten puzzelen en een model bepaald. Een model wat we zelf beslist niet hadden kunnen uitdenken, maar aan de hand van je wensen en verdere ideeën blijkt al snel hoe creatief At is en ontstond een ontwerp dat met de kennis en ervaring van At al snel vorm kreeg. En waarbij At ook nog eens doorlopend rekening hield met onze wensen om het ook "onze" ring te maken.

Met de nodige bedenkingen of wij in de praktijk wel zo'n exemplaar voor elkaar zouden kunnen maken en hoe het eindresultaat er uit zou komen te zien, stapten we op 18 januari j.l. de werkplaats van At binnen.
Na een rustig begin met wat reken- en tekenwerk van At - en de nodige koffie en thee - begon het harde werken. Walsen, gloeien, buigen, rondslaan …. Allemaal dingen die we nog nooit hadden gezien, laat staan zelf gedaan.
Met de nodige tips en hulp en natuurlijk het vakmanschap van At (het lijkt alsof hij spelenderwijs een ring maakt!) ontstonden in de loop van de dag 2 fantastische ringen. Het resultaat overtrof het ontwerp dat op papier was gemaakt en dat voor ons eerst nog moeilijk in de praktijk was voor te stellen.

Uiteindelijk was de klus aan het eind van de middag geklaard en waren 2 prachtige ringen gereed. Omdat in de ring van Marina nog een diamantje moest worden geplaatst, konden we ze nog niet gelijk meenemen, nog even geduld dus. Maar 2 weken later konden we de ringen ophalen. Om er hopelijk nog heel veel jaren plezier van te hebben.

At en zijn vrouw hebben ons fantastisch geholpen bij het ontwerpen en maken van de ringen. En ook bij het ophalen hadden ze alle tijd voor ons.

Wij kunnen iedereen die zelf ringen willen maken aanraden om eens met At te gaan praten en samen met hem de klus te klaren. Naast zijn creativiteit en vakmanschap kun je ook nog eens genieten van een gezellige dag met 2 vriendelijke mensen.

At en vrouw: ontzettend bedankt en in de toekomst veel succes in jullie nieuwe pand!

Marina en Adrie


Ziehier ons verslag van onze komst naar jullie en de dag zelf.

Om ons huwelijk wat meer te onderstrepen, hadden we besloten zelf ringen te willen maken. Je komt dan al gauw de site van At Brandenburg tegen. Na overleg via de telefoon en mail hebben we een afspraak gemaakt voor het bespreken van een ontwerp. Dit was ongeveer twee weken voor de dag waarop we de ringen zouden gaan maken.
De route naar Ats atelier was eenvoudig te vinden: Als je Schoonhoven binnenkomt, de veerpont over de Lek aanhouden, daar parkeren, poortje door en je bent er.
We hadden zelf al wat fotomateriaal verzameld. Dit was handig, omdat je dan meteen al een beetje kan aangeven welke kant je op wilt. At liet ons ringen zien, die op de ringen op de foto's leken. De keuze was al snel gemaakt: We wilden graag ringen maken, waarbij onze eigen bewerking en creativiteit voorrang zou krijgen. Tijdens het derde bakje koffie werd dan ook afgesproken om te gaan werken met versmelten van witgoud.
We hadden afgesproken om rond negen uur te starten met de workshop. We komen uit Enkhuizen, dus hebben we een overnachtinkje geboekt in een villa om de files te ontwijken.
De koffie stond al klaar toen we binnenkwamen. At toonde ons het plaatje witgoud, waaruit de ringen zouden worden gemaakt. Achteraf toch wel gek, hoor, dat je uit zo'n plat plaatje zoiets moois en veelbetekends kan maken.
At had ook verschillende kleine stukjes witgoud. Marjelle heeft deze in een mooie structuur op het plaatje gelegd.
Tja, en dan ga je de stukjes witgoud verhitten, zodat deze versmelten met de ondergrond. Er ontstaat een wat ruw oppervlak. We noemden het toepasselijk een route uit de Tour de France. We moesten het witgoud bewerken met een geconcentreerde hittestraal, omdat het niet versmolt met de gewone hittestralen (met gasbranders). Het bewerken werd dus iets anders dan gedacht, want met de geconcentreerde hittestraal kon het witgoud niet bewerkt worden met een pook. Iets, dat je met gewone hittestralen wel kunt doen. We moesten dit nu doen, door de geconcentreerde hittestraal zo te manipuleren, dat de vorm zo werd, als je in gedachten had. Uitkijken voor ledematen, snorren en ook geen borsthaar dichtbij houden, tenzij je wat kwijt wilt.
Na dit bewerken werd het goud in een zuurbad gedaan, om de zwarte gloed er af te weken. Iets wat herhaaldelijk terug zou keren. Even pauze nu. Heerlijk gelunchd (verzorgd door At) en weer terug. Best spannend, wat het zou worden.
De basis was gelegd. Het bewerkte plaatje moest nu in tweeën gezaagd worden.
Daar mag je gerust wat tijd voor uittrekken, want dit gaat met de hand en dus langzaam. Het aardige van deze manier is, dat onze ringen op een bepaalde plek in elkaar passen. Geeft best een apart gevoel.
Na vele zaagjes verder kon er begonnen worden met de afwerking. Dit nam At vooral voor zijn rekening. Bijslijpen is een secure klus, net als het polijsten.
Voor het polijsten bogen we de ringen in hun ronde vorm met een speciale tang. Daarna werd de ring dicht gesoldeerd. Na het solderen gebruikten we een kunststof hamer en een tribulet om de ring mooi rond te slaan. Nog even polijsten, en klaar waren ze!!!!
Tussen de bedrijven door hebben we behoorlijk wat koffie moeten verwerken met een paar heerlijke appelpunten. En.. rustig is het niet geweest. Het was erg gezellig en in At hadden we een kritische, kundige en leuke workshopleider.

Marjelle Hoogendoorn en Nico Heij


Eerst hadden wij een ontwerp bespreking. Waar wij wel een 30 min telaat kwamen door file en werkzaamheden op de weg. Maar we hebben het gered.
We waren ook zo klaar, want we hadden al iets in gedachten en hadden ook een foto mee genomen.

Twee weken er naar konden we beginnen om onze trouwringen te maken.
At had al een voorbereiding gedaan anders duurde die dag wel erg lang.
Dus wij begonnen met het walsen van de stukken goud (maar eerst kregen wij natuurlijk wat te drinken). We hadden Mocumé goud en goud. Mocumé was voor de buiten ring en de goud voor de binnen ring. Ja we hadden geen makkelijke ring ontworpen zat aardig wat tijd in. Toen de stukjes de juiste dikte had konden we ze in lange repen knippen en zagen.
Daarna werden ze op maat gemaakt en verhit om alle barstjes en scheurtjes te dichten. Het zuurbadje die ze kregen was om het metaal te laten rusten en te versterken.
Nog even een check of de lengte klopte en werden daarna omgebogen tot echte ringen. Dat was ook het moment van: ja dat worden ze dan. Daar voor heb je echt zo iets van, moeten dat onze ringen worden?
Waarna At de ringen op maat ging maken met steeds iets er tussen uit te zagen, zodat de ringen in elkaar paste, de buitenring en de binnen ring.
Pasten ze werden ze aan elkaar gesoldeerd. Daarna gingen ze weer het badje in.
Wij konden toen even adem halen en kregen wij een bon mee om bij de plaatselijke bakker wat te eten en te drinken (ja je wordt goed verzorgt door At en Marijke).
Na een uurtje gingen we weer vol frisse moed (en volle buik) lekker aan de slag!
Wij begonnen met het platslaan van de zijkanten van de ringen, die waren tot nu toe ongelijk en met deze methode werden ze gelijk gebracht.
Daarna werden de zijkanten die ruw waren glad geschuurt. At maakte de binnen kant glad waarna we de ringen gingen passen. Pasten ze niet dan werden ze zachtjes om een koker op maat geslagen. Hier kregen we van Marijke een heerlijke appelflap, niet goed voor de lijn, maar ooohh zo lekker!
Nu was het even tijd voor Bianka om te oefenen op een ring van koper, om de golflijn te graveren. Na een paar keer te hebben geoefend vond ze het tijd om aan het echte werk te beginnen. Wat toch wel voor zwetende handen zorgde. Jan-Willem durfde het niet aan toen hij mij bezig zag. At maakte later de groef wat dieper. Dat durfde Bianka toch niet aan.
de groef werd dieper gemaakt zodat de onderste ring met de kleur naar voren kwam.
Maar dat zag je nog niet echt, pas toen de ringen werden gepolijst, zag je het verschil, ook in de mocumé. De stipjes werden op Bianka haar ring gezet voor de diamantjes die later gezet zouden worden door de zetter.

Wij willen bij deze ook At en Marijke bedanken voor de fantastische dag, waar we veel fotos hebben gemaakt en echt om nooit te vergeten, kan het echt iedereen aanraden! Super!

Groetjes Bianka en Jan-Willem


Al heel lang hadden wij in gedachten mochten we gaan trouwen op een dag dan willen we zelf de trouwringen gaan maken. Dit idee hadden we aan de hand van de site van At die we gevonden hadden op internet.
Wat we niet hadden gedacht is dat dit veel eerder dan gepland zou gaan gebeuren.
Doordat we zwanger bleken te zijn hebben we besloten onze planning iets om te gooien en veel eerder te gaan trouwen. We waren het toch van plan dus waarom niet nu.
Dus zijn we bij At gaan informeren of het nog mogelijk zou zijn om onze trouwringen te gaan realiseren op korte termijn, en gelukkig voor ons kon dit.

21 januari was het dan zo ver. De workshop kon van start. Eerst hadden we op 10 januari samen met At een ontwerp gemaakt, een ontwerp dat al ongeveer in ons hoofd zat.
Vol frisse en goed moed zijn we begonnen, we wisten nl. van te voren al dat we 6 ringen moesten maken, elke ring bestond er uit 3, dat werd nog wat dachten wij, maar viel gelukkig mee. Wat ons verbaasde en wat we niet verwacht hadden was dat we veel meer zelf mochten doen dan we dachten, wat het eindresultaat nog meer uniek maakt. En het was nog leuker dan we dachten.
Heerlijk een kop thee en een appelflap tussen door, hebben we het ochtendprogramma voor ons gevoel goed doorlopen. We hebben echt van alles gedaan, zagen, vijlen, knippen, buigen, solderen etc. Steeds nieuwsgieriger wordende naar het eind resultaat. De begeleiding was ook erg goed waardoor het ook gewoon niet fout kon gaan.
Na een heerlijke lunch waarmee we weer wat op krachten kwamen, zijn we weer begonnen. Alleen het middag programma was voornamelijk afwerken door At waardoor wij zelf niet zoveel hoefden te doen, maar voornamelijk keken. En het eindresultaat kwam steeds meer in zicht. Nog mooier dan we hadden durven hopen.
Nadat At het helemaal af had gepolijst en wel waren wij dan ook super content met het resultaat. Precies zoals wij het wilden is het geworden.
Nog even wat steentjes uitgezocht voor de bruid en we waren klaar. We kunnen dan ook niet wachten tot we de ringen op kunnen halen en deze op 6 februari om te doen om nooit meer af te doen.

Wij willen Marijke en voornamelijk At bedanken voor deze heerlijke, superleuke creatieve dag.
We zullen hier altijd met zeer goede herinneringen aan terug denken.

Groetjes Stefanie en Alex


Aanzoek zonder ringen

Eerst een stukje voorgeschiedenis, en meteen even lekker generaliseren... Daar komt-ie: de smaak van iedere vrouw is lastig te peilen. En al helemaal die van Angélique! Dat wetende: hoe nu als man een trouwring uit te zoeken, die ze de rest van haar leven met plezier zal dragen? Daarom was Robert blij verrast toen hij op internet de mogelijkheid ontdekte om zelf je trouwringen te ontwerpen en te smeden. Het werd daarom een aanzoek zonder ringen – maar wel mèt aankondiging van dit idee. Gelukkig was Angélique enthousiast!

Suiker

Het gevaar bestaat dat je, als je intens een zo leuke en mooie dag hebt beleefd, een suikerzoet stukje schrijft. Daar zijn we eigenlijk zelf een beetje allergisch voor... Maar je ontkomt er bijna niet aan. Tijdens de voorbespreking klikte het gelukkig meteen goed met At. Een vakkundige, fijne, nuchtere vent met een heerlijk droog gevoel voor humor. We hadden meteen het idee: met zo iemand komen we de dag straks wel door! We vuurden bij het ontwerp meteen al onze ideeën af en At liet die in hun waarde, maar stuurde waar nodig wel bij tot er een realistisch ontwerp lag. De dag van het smeden zelf was prachtig. De natuur had meegewerkt, want op de heenweg zagen we vogels en hazen in een nog donker en mistig, maar prachtig wit Hollands poedersuikerlandschap van sneeuw en rijp. Ook het stadje Schoonhoven lag er prachtig bij. Iets voor negen uur ’s ochtends stapten we binnen.

Stroop

Het verbaasde ons die dag hoeveel je zelf kan doen. We hebben heel wat gezaagd, geschuurd, gebogen, gemeten, gerekend, gezaagd, gewalst, geslagen en gepolijst. O ja, en gezaagd. Het solderen, afwerken en graveren lieten we graag aan At over. Langzaamaan ontstond - ondanks onze vier linkerhanden en dankzij de hulp en adviezen van At - zowaar uit een onooglijk plaatje edelmetaal uiteindelijk precies wat we een paar weken eerder samen bedacht hadden! Ietwat suikerzoet misschien, maar het is de waarheid: het was een prachtige ervaring, een dag vol humor die ons altijd bij zal blijven, met een schitterend eindresultaat. En van suiker naar stroop is maar een kleine stap... We vermoeden dat deze dag ook At nog lang zal heugen, want Robert heeft hem vakkundig van zijn gehele voorraad ministroopwafels en chocolaatjes afgeholpen. En Angélique van zijn voorraad theezakjes en ijzerzaagjes. ’s Ochtends zijn we verder verwend met heerlijke warme appelflappen, en tussen de middag met broodjes bij de lokale bakker. Met andere woorden, we hopen wel dat dit stukje At het komende jaar weer wat nieuwe klanten oplevert, want de kosten zijn aardig opgelopen...

Wijn

Om een uur of vier ’s middags waren we klaar en hebben we het meer dan geslaagde eindresultaat gevierd met een verdiend biertje en glaasje wijn. Met een stuk of tien stroopwafeltjes erbij uiteraard. At, bedankt voor de prachtige dag!

Angélique en Robert

Naar de pagina Recensies

Voor vragen of reserveringen

0182 38 79 57 info@goudenzilverwerk.nl

Nadere informatie:

Duurzaam & Fairgold
Ringen in opdracht gemaakt
Kosten
Aanmelden
Nieuws
De bedrijfssite:
www.goudenzilverwerk.nl

Copyright ©2019 Zelf je trouwringen maken. Alle rechten voorbehouden. Webdesign door Internetbureau Antum